Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.
De Punt
Het wegdorp De Punt ligt zuidoostelijk van Eelde aan de Groningerstraat en het daarnaastgelegen Noord-Willemskanaal. De Drentsche Aa stroomt ten oosten van het kanaal en vormt hier de provinciegrens. De Punt loopt door tot aan Glimmen in de provincie Groningen. In 1736 stond net over de provinciegrens aan de Groningerstraat het Huis de Groninger Punt, een voormalige herberg en tolhuis. De Punt werd daarom lange tijd de Drentse Punt genoemd.
De plaatsnaam komt van veerpont, daarmee stak men hier vroeger de Drentsche Aa over.
Het dorp kwam pas goed tot ontwikkeling na de aanleg van het Noord-Willemskanaal rond 1860. Bij De Punt is later de schutsluis Sluis IV gebouwd. In 1877 richtten een aantal particulieren waterwinbedrijf De Punt op, dat later is overgenomen door Waterbedrijf Groningen.
Halverwege de jaren ’90 is bij het dorp, tussen het kanaal en rijksweg A28, een groot waterbekken aangelegd ten behoeve van de drinkwatervoorziening van de stad Groningen.
Door uitbreiding aan de westkant van het dorp staan er nu ook huizen aan weerszijden van de Norgerweg en is het dorp bijna vastgegroeid aan het naburige Yde. De inwoners van De Punt en Yde vormen samen een hechte gemeenschap. De Stichting Activiteiten Yde de Punt organiseert jaarlijks autocrossraces langs de Duinstraat. De twee dorpen vormen samen ook een corsowijk op het bloemencorso van Eelde. Op de hoek van de Groningerweg en de Norgerweg stond tot 2006 café De Oude Snik.
Tegenwoordig heet het Entrée, een koffe- en theehuis met curiosawinkel.
De Punt kwam in 1977 in het nieuws door de treinkaping op de lijn Groningen-Zwolle. Gewapende Zuid-Molukse jongeren zetten de trein stil nabij De Punt en hielden daar een kleine vijftig mensen gegijzeld. Tegelijk werd de basisschool in Bovensmilde gegijzeld. Door inzet van het leger kwam na twintig dagen een einde aan de treinkaping die aan acht mensen het leven kostte.
Colofon
Bron: Noordboek