Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

Peizerwold


Peizerwold
©: Hendrik van Kampen

Vlakbij Peize ligt het buurschap Peizerwold. Het wegdorp kwam in de loop van de negentiende eeuw tot ontwikkeling. De verspreide bebouwing van Peizerwold verrees aan weerszijden van de Groningerweg richting Peizermade en Groningen. Na de Tweede Wereldoorlog breidde Peize in noordelijke richting uit, waardoor de bebouwing van beide dorpen nu naadloos in elkaar overloopt. Peizerwold maakt deel uit van het Noord-Drentse woldgebied, waartoe ook Roderwolde, Foxwolde en Leutingewolde behoren.

Al in de achttiende eeuw stond in Peizerwold een groot herenhuis, Huis Woldrust aan de Woudrustlaan. Het raakte echter in verval en is begin vorige eeuw gesloopt. Aan de Groningerweg 31 zien we nog een klein tolhuis uit 1884. Het is ontworpen door A. Schotanus en is gebouwd met enige neorenaissancedetails.

Het tolhuis stond langs de nieuw aangelegde straatweg van Peize naar Groningen. De tol was bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor de aanleg van de weg.

Langs de hoofdweg staan enkele fraaie boerderijen. De boerderij Hoeve Woudrust aan de Groningerweg 38 dateert uit 1914 en heeft een opvallend woonhuis in een eclectische stijl. De boerderij aan de Groningerweg 21 is onlangs bij een plaatselijke verkiezing zelfs uitgeroepen tot mooiste boerderij. Aan de westkant van de straat lagen tot 1985 de rails van de zogenaamde Drachtster Tram. Deze tramlijn van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij verbond Drachten en Groningen met elkaar via de dorpen Peize, Roden, Leek en Marum. Na de oorlog werd het personenvervoer gestaakt en werd de lijn alleen nog gebruikt door de Philipsfabriek in Drachten voor het vervoer van goederen. De provincie Drenthe is onlangs een onderzoek gestart naar de mogelijkheid het oude tramwegtracé in te zetten als busbaan.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lese mehr