Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

Tiendeveen


Tiendeveen
©: Hendrik van Kampen

Ten noordoosten van Hoogeveen aan het Linthorst-Homankanaal ligt Tiendeveen. Het dorp is halverwege de negentiende eeuw als veenkolonie gesticht. Bewoning van dit gebied werd mogelijk door de ontginning van de hoogvenen in de marken van Drijber, Wijster en Spier. Een voortrekkersrol in de vervening vervulde de Amsterdammer J.C. Rahder, die voor dat doel ruim 700 hectare veengrond aankocht. Hij liet verbindingskanalen graven voor afwatering en turfvaart, maar gaf ook opdracht tot het aanplanten van bos op de schrale heidegronden.

Omstreeks 1863 stichtte Rahder aan de huidige Schoolstraat een schooltje met één klaslokaal voor de veenarbeiderskinderen. Rond 1900 werd naast dit gebouw een nieuwere en grotere school gebouwd, die na vele verbouwingen nog steeds dienst doet als basisschool. Het oude schoolgebouw is na de Tweede Wereldoorlog verbouwd tot woonhuis.

Ten noordwesten van Tiendeveen ligt het bosterrein Kremboong. Dit bos werd aan het eind van de negentiende eeuw aangeplant door Frederik s’Jacob, verveningcompagnon van Rahder. Hij vernoemde het gebied naar zijn suikerrietplantage in toenmalig NederlandsIndië. Het huidige terrein beslaat nog slechts een fractie van het oorspronkelijke bos. Desalniettemin is het Kremboongbos nog altijd het leefgebied van reeën, vossen en diverse soorten bosvogels en kent het een rijke paddenstoelenfora.

In de jaren ’20 van de twintigste eeuw kwam het Linthorst-Homankanaal gereed. Nieuwe woonhuizen en boerderijen werden gebouwd nabij het kruispunt van het kanaal met de Drijbersche Hoofdvaart. In eerste instantie ontwikkelde Tiendeveen zich van veenkolonie tot boerendorp, maar in de loop van de twintigste eeuw is het steeds meer forensendorp geworden. Rond 1954 werd een eenvoudige hervormde kerk gebouwd aan de Kerkweg en in 1965 kreeg Tiendeveen een eigen dorpshuis. Aan de Haarweg ten noorden van het dorp bevinden zich een villapark en een groot golfparcours.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lese mehr