Altena - dorp in Drenthe
Altena
Vlakbij Peize ligt het jonge dorp Altena. De geschiedenis van het plaatsje gaat terug tot in de negentiende eeuw. Omstreeks 1850 begon men op kleine schaal met de ontginning van het uitgestrekte hoogveengebied ten zuiden van Peize. Door het veen werden kanalen en wijken gegraven voor de afwatering en de turfvaart.
De rechte Vaartweg vanaf Altena richting Norg herinnert aan deze veenkanalen. De naam Altena betekent waarschijnlijk dat de plaats al te dichtbij was. De naam is vergelijkbaar met die van de Drentse plaats Alteveer, die duidt op een afgelegen plek.
Aan de rand van het veen gingen boeren en veenarbeiders wonen in zelfgebouwde plaggenhutten. In de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn deze afgebroken door de voormalige gemeente Peize en vervangen door een zestal stenen woningen. Rond 1927 kreeg Altena een kleine basisschool met een belangrijke streekfunctie. Deze was bestemd voor de kinderen in de hele zuidwesthoek van de gemeente Peize. De Openbare Basisschool Altena aan de Lieverseweg bestaat nog steeds. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog breidde Altena uit langs de Altenaweg en de Vijverweg. Hier werden vierentwintig roodgekleurde huizen gebouwd.
Na de oorlog kreeg het dorp een eigen dorpshuis, dat in 1972 werd vervangen door het huidige gebouw. Tegenwoordig is Altena een dorp met een paar kleine woonwijken, vrijstaande huizen en enkele boerderijen.
Altena grenst aan het Tolnerbos, een klein bosperceel tussen de Vijverstraat en de Boerlaan. Dit is een restant van de uitgestrekte Altenasche bossen, die hier in de negentiende eeuw moeten zijn geweest. Bij het dorp ligt ook het voormalige Bunnerveen, dat vanaf de jaren ’50 grotendeels gecultiveerd is. Tussen de Vaartweg en de Grote Masloot, nabij de Kibbelslaglaan, ligt nog een perceel woeste grond met de naam Bunnerveen. Iets zuidelijker liggen het Stuifgat en het Bongeveen. De belangenvereniging van Altena organiseert samen met het plaatselijke dorpshuis spooktochten door het Bunnerveen.
Colofon
Bron: Noordboek