Amen - dorp in Drenthe

Amen


Amen
©: Hendrik van Kampen

Amen is een kleine esnederzetting ten zuidwesten van Rolde. Halverwege de tiende eeuw werd voor het eerst melding gemaakt van Amen, dat toen slechts twee erven telde.

Ten oosten van Amen stroomt het Amerdiep, onderdeel van het bekensysteem van de Drentsche Aa. Op de plek waar nu de Amerbrug is, was vroeger een voorde, een doorwaadbare plaats in de beek. De voorde was onderdeel van de belangrijke route tussen Rolde en Beilen.

In de dertiende eeuw ontstond de boermarke Amen. Boeren in Drenthe verenigden zich destijds in een marke om onder meer gezamenlijk te beslissen over het gebruik van gemeenschappelijke gronden. Lange tijd telde Amen slechts drie boerderijen, vanaf 1800 breidde het dorp zich langzaam uit. Aan de straat Amen staan nog enkele moderne ontginningsboerderijen die gebouwd zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

In het begin van de negentiende eeuw kregen Amen en het naburige dorp Ekehaar samen een winterschool, die werd gebouwd in Amen.

Het gammele gebouw werd in 1832 alweer afgebroken. De nieuwe school kwam, ondanks protest vanuit omliggende dorpen, opnieuw in Amen. Door een gebrek aan leerlingen sloot de school in 1853. Pas in 1864 werd een nieuwe school gebouwd, dit keer in Ekehaar.

In 1903 opende de coöperatieve zuivelfabriek ‘De Hoop’ zijn deuren in Amen. Het was een kleine handkrachtfabriek die zich richtte op de productie van boter. Amper tien jaar later, in 1913, werd de gehele productie overgeheveld naar de zuivelfabriek in Assen, waar met stoomkracht werd gewerkt. De fabriek in Amen werd afgebroken, de stenen werden hergebruikt voor de bouw van een woonhuis in Ekehaar.

Amen geniet tegenwoordig vooral bekendheid dankzij boerderijcafé De Amer. Het café werd in 1917 langs de tramlijn Assen-Coevorden gebouwd. De bruine kroeg biedt een gevarieerd aanbod aan culturele evenementen, waardoor literatuur- en muziekliefhebbers van heinde en ver naar Amen komen. In het dorp is verder nog een klein bijenteeltmuseum, De Bankörf.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer