Anloo - dorp in Drenthe

Anloo


Anloo
©: Hendrik van Kampen

Tussen de Hondsrug en het stroomdallandschap van de Drentsche Aa ligt het esdorp Anloo. De brink van Anloo, met de Magnuskerk en een aantal oude Saksische boerderijen, maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht. De hervormde Magnuskerk is een van de oudste kerken van Drenthe. In de elfde eeuw begon men met de bouw van het tufstenen schip, in de twaalfde eeuw werd de ruim 23 meter hoge bakstenen toren gebouwd. Het schip en de toren zijn gebouwd in een romaanse bouwstijl, het veertiende-eeuwse rode bakstenen koor is romanogotisch. De hooggeplaatste ramen zijn pas rond 1940 bij een restauratie aangebracht.

De wandschilderingen in de kerk dateren uit de dertiende en veertiende eeuw, de twee fraaie herenbanken, het offerblok en de kerkklok uit de achttiende eeuw. Het orgel is in 1717 gebouwd door Jannes Radeker en Rudolf Garrels.

Anloo was vanaf de middeleeuwen tot in de achttiende eeuw hoofdplaats van het rechtsdistrict (dingspil) Oostermoer. Ieder jaar hield de Etstoel, het Drentse gerechtshof, een vergadering in de Magnuskerk. Die lotting vond plaats op 19 augustus, de feestdag van de heilige Magnus. Stichting Etstoel Anloo heeft dit gebruik in 1987 nieuw leven ingeblazen. Iedere derde zaterdag van augustus wordt een authentieke Etstoelzitting nagespeeld en keert het hele dorp voor één dag eeuwen terug in de tijd.

Nabij het dorp ligt archeologisch reservaat ‘Strubben-Kniphorstbos’, waar twee hunebedden (D7 en D8), een zestigtal grafheuvels en resten van nederzettingen zijn aangetroffen.

De oudst aangetroffen sporen zijn meer dan 13.000 jaar oud. In Boswachterij Anloo ligt het pinetum Ter Borgh, een naaldbomenpark met grote collectie coniferen. Zowel het bos als het pinetum is aangeplant door de familie Everts op landgoed Terborgh. In een monumentale zeventiende-eeuwse boerderij aan het Lunsenhof is het informatiecentrum ‘Homanshof’ van Staatsbosbeheer gevestigd, met daarnaast de gelijknamige theeschenkerij. Anloo heeft een basisschool met een belangrijke streekfunctie.

Aan de Kerkbrink en de Brinkstraat staan enkele achttiende- en negentiende-eeuwse hallenhuisboerderijen.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer