Balloo - dorp in Drenthe
Balloo
Balloo is een klein, ringvormig esdorp met een dubbele driehoekige brink. Het ligt tussen Rolde en Loon en grenst aan de noordzijde aan de Balloër-es. Noordoostelijk van het dorp ligt het natuurgebied Balloërveld. In en rond Balloo staan een aantal fraaie boerderijen, zoals de hallenhuisboerderijen aan de Balloo 6 en 11 en de modernere krimpenboerderij aan Balloo 75.
De eerste bewoning in Balloo dateert waarschijnlijk al van voor de negende eeuw. De eerste vermeldingen van het dorp zijn uit de dertiende en veertiende eeuw, toen de naam werd geschreven als Banle en Banlo. Van de Balloërkuil, een stuifzandlaagte tussen Balloo en Rolde, vermoedt men dat hier de Etstoel, de Drentse rechtspraak, zetelde. De naam Balloo zou daarom afgeleid zijn van het middeleeuwse woord ‘bannen’ dat ‘bijeenroepen’ betekende. Ondanks dat de Etstoel had vastgelegd dat zij eenmaal per jaar in Balloo vergaderde, is er nooit een bijeenkomst in Balloo of de Balloërkuil geregistreerd.
Zuidwestelijk van Balloo ligt boerderij Kamps.
Het woongedeelte van deze historische boerderij dateert van 1588, de hallenhuisconstructie en de schaapskooi uit de zeventiende of achttiende eeuw. De boerderij maakte deel uit van het landgoed Camps, dat tot de zestiende eeuw eigendom was van het cisterciënzer klooster Maria in Campis te Assen. In 2004 is de boerderij volledig gerestaureerd en tegenwoordig is hij in gebruik als pension en galerie.
Een tweede historische boerderij, Lantinge, is inmiddels verdwenen. Daarvan resteert enkel nog een omwald bouwkamp.
De Kampsheide dankt zijn naam aan boerderij Kamps. Dit natuurgebied is archeologisch van groot belang. Het terrein van 35 hectare bevat ruim veertig grafheuvels, een urnenveld, resten van een celtic feld en het hunebed D16, een van de grotere hunebedden van Drenthe.
Kampsheide was het eerste natuurgebied dat Stichting Het Drentse Landschap in 1948 aankocht en kent een bijzondere jeneverbesvegetatie, oude eikenbossen, natte heide- en graslanden.
Colofon
Bron: Noordboek