Barger Oosterveld - dorp in Drenthe

Barger Oosterveld


Barger Oosterveld
©: Hendrik van Kampen

Barger-Oosterveld is aan het eind van de negentiende eeuw ontstaan ten oosten van Emmen. De eerste bewoners vestigden zich op zandgronden aan de rand van een uitgestrekt veengebied. De eerste huizen kwamen langs de huidige Oosterveldsestraat. Tussen BargerOosterveld en Emmen liggen een groot industrieterrein en het sportpark Meerdijk, waar ook het stadion van FC Emmen staat. Omdat de plaatsen nagenoeg aan elkaar grenzen wordt Barger-Oosterveld ook wel als buitenwijk van Emmen beschouwd.

De veenarbeiders die na 1880 in groten getale naar Barger-Oosterveld kwamen, waren overwegend katholiek. In 1905 begon men daarom aan de Splitting met de bouw van de rooms-katholieke kerk Sint Gerardus Majella.

Het werd een neogotische kerk naar ontwerp van H. Kroes. In de jaren ’20 werd de kerk uitgebreid met onder meer de Mariakapel en de ingangsportiek. Later bracht men schilderingen aan achter het altaar en kreeg de kerk zijn gebrandschilderde ramen. De kerk heeft de status van monument.

In de loop van de twintigste eeuw is BargerOosterveld fink uitgebreid, het meest recent is de bouw van de Vlinderbuurt aan de noordkant van de Splitting. Het dorp ontwikkelde zich tot groot forensendorp, met een hoog voorzieningenniveau en een rijk verenigingsleven.

Ten oosten van het dorp ligt het langgerekte Oosterbos, dat is aangeplant op een hoogveenrestant. In de jaren ’50 werden in de omgeving van Barger-Oosterveld twee bijzondere vondsten gedaan. In het veen stuitte men op een bronzen dolk met een hoornen gevest.

Het wapen komt uit de vroege Bronstijd en is waarschijnlijk afkomstig van een cultuur uit Midden-Europa. Enkele jaren later werden de resten van een eikenhouten gebouwtje blootgelegd, waarvan de oorsprong waarschijnlijk ligt in de Midden-Bronstijd. Men vermoedt dat het bouwwerk heeft gefunctioneerd als tempel bij rituelen. Zowel de dolk als de resten van het tempeltje zijn ondergebracht in het Drents Museum in Assen.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer