Berghuizen - dorp in Drenthe
Berghuizen
Berghuizen is een relatief jong dorp. Het ontwikkelde zich in de tweede helft van de negentiende eeuw, nadat omstreeks 1840 de afscheiding van de Nederlands Hervormde Kerk van Ruinerwold-Koekange een feit werd.
Op het land van veenbaas Gerrit Jacobs Withaar werden een gereformeerde kerk en een kosterswoning gebouwd. De huidige gereformeerde kerk van Berghuizen, gelegen aan de gelijknamige straat, is een zaalkerk met een voorportaal en een witgeverfde dakruiter, naar een ontwerp van P. Meijer. Het gebouw is van 1875 en werd gebouwd ter vervanging van een oudere kerk uit 1841.
In de jaren ’30 van de negentiende eeuw kwam de Groninger predikant Hendrik de Cock eens per maand naar Beilen en Dwingeloo om theologie te onderwijzen. De Cock was voorman in de Afscheiding, een scheuring binnen de Nederlandse Hervormde Kerk, die zich voltrok vanaf 1834. Na diens overlijden werd de theologieopleiding zelfstandig en nam predikant Wolter Kok de rol van docent op zich. Tussen 1842 en 1846 leidde hij in zijn eigen huis in Berghuizen als één van de eerste gereformeerde predikanten in Nederland ruim vijftien studenten op tot godsdienstleraar. In 1848 werd Kok voorganger in Hoogeveen en hij nam de predikantenopleiding mee. Deze opleiding was uiteindelijk de voorloper van de Theologische Hogeschool in Kampen.
Aan de rand van Berghuizen ligt een grote waterplas, die in 1950 geschonken werd aan Natuurmonumenten. De plas en de omringende natte hooilanden en moerasbossen zijn samen zo’n 29 hectare groot. Met name in de hooilanden groeien bijzondere plantensoorten.
Berghuizen heeft een eigen dorpshuis, De Barg`n, dat onlangs met ongeveer zeventig vierkante meter werd uitgebreid. Dit komt vooral ten goede aan de grote Christelijke Muziekvereniging Bergklanken, maar uiteraard ook aan de andere verenigingen in het dorp. Aan de straat Berghuizen staat de Harm Vonckschool voor lager christelijk onderwijs. In 2008 vierde de school haar 150-jarig jubileum.
Colofon
Bron: Noordboek