Boschoord - dorp in Drenthe

Boschoord


Boschoord
©: Hendrik van Kampen

Tussen Doldersum en de provinciegrens met Friesland ligt het buurschap Boschoord in het gelijknamige uitgestrekte bossencomplex.

Boschoord werd aan het begin van de negentiende eeuw als kolonie gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. Deze Maatschappij had als doel de armoede te bestrijden. Zij deed dat onder meer door landbouwkoloniën te stichten, waar armen op het land werkten en hun kinderen onderwijs kregen. Boschoord was de zevende en laatste kolonie rond Vledder.

Omstreeks 1825 werden in Boschoord vijfentwintig kolonistenwoningen gebouwd, maar de kolonie is nooit voltooid.

Anders dan het bosrijke gebied doet vermoeden, is Boschoord niet vernoemd naar zijn omgeving. De plaats en de streek danken hun naam aan de generaal en politicus Johannes van den Bosch, die in 1818 het initiatief nam tot de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid. In eerste instantie wilde men het gebied rond de zevende kolonie bewerken tot landbouwgrond. De grond bleek echter weinig vruchtbaar. Daarom besloot men halverwege de negentiende eeuw bossen aan te planten voor de houtindustrie.

Het bosgebied van Boschoord omvat tegenwoordig ongeveer 570 hectare. Ten oosten van Boschoord ligt het 6000 hectare grote Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het noordelijke deel van het bos van Boschoord wordt tot dit park gerekend. Het deel dat ten zuiden van de Boylerstraat ligt wordt nog altijd beheerd door de Maatschappij van Weldadigheid en gebruikt voor de houtkap.

Midden in het bos ligt Hoeve Boschoord. Hier is nu een psychiatrisch centrum gevestigd, waar licht verstandelijk gehandicapten met gedrags- en psychiatrische stoornissen tijdelijk wonen en worden behandeld. Aan de Jonckindt Cinincklaan staan nog fraaie koloniewoningen.

In 1874 werd aan de Schoollaan een openbare lagere school gebouwd met twee lokalen. Dit schooltje doet tegenwoordig dienst als expositieruimte. Ertegenover staat de onderwijzerswoning die rond 1890 is gebouwd.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer