Darp - dorp in Drenthe

Darp


Darp
©: Hendrik van Kampen

Darp ligt tussen Havelte en Havelterberg aan de rand van een bosrijk gebied langs de provinciegrens met Overijssel. De eerste bewoners vestigden zich iets oostelijker van het huidige dorp, nabij de kruising van de Darperkerkweg met de Ruiterweg. Tot het eind van de middeleeuwen werd Darp aangeduid met de naam Hesselte of Westerhesselte. Daarna verschoof de bebouwing geleidelijk oostwaarts en ontstond het esdorp Havelte. Hesselte kreeg daarna de naam Darp.

De Tweede Wereldoorlog heeft de geschiedenis van Darp drastisch veranderd. De Duitse bezetter liet ten westen van Havelte een militair vliegveld aanleggen. Rond 1942 werden daarvoor grote percelen bos gekapt en een groot deel van de boerderijen van Darp geruimd.

Kort nadat het vliegveld gereed was, werd het gebombardeerd door de geallieerden. Na de oorlog werd Darp herbouwd westelijk van de vroegere kern.

Het natuurgebied ten noorden en noordoosten van Darp is voor een groot deel in gebruik als militair oefenterrein. Aan de andere kant van de provinciegrens, ligt de Johannes Postkazerne. Dit grote legerkamp is gebouwd in de jaren ’50. Uit die periode stammen ook de oefenterreinen. Het nabijgelegen Kamperzand, een gebied met stuifzanden, heide en naaldbossen, is opengesteld voor publiek, maar nog wel in beheer bij defensie.

Westelijk van Darp ligt de Bisschopsberg. Deze berg van ruim zestien meter hoog is ontstaan door opstuwing in de IJstijd. In de vroege middeleeuwen gebruikte de bisschop van Utrecht, die veel bezittingen had in Drenthe, deze berg als plek om zijn pachten te innen. Ook werd deze berg gebruikt als vergaderplaats van de Landsdag, destijds het hoogste bestuurlijke orgaan van Drenthe.

Darp heeft weinig eigen voorzieningen. Wel heeft het een eigen basisschool. Op het voormalige terrein van de Waterleiding Maatschappij Overijssel aan de Veldweg staat sinds 1982 de Openbare Basisschool Darp. Ook beschikt Darp over buurthuis De Stobbe aan de Linthorst Homanstraat.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer