De Groeve - dorp in Drenthe
De Groeve
Het langgerekte wegdorp De Groeve ligt ten oosten van de monding van de Hunze in het Zuidlaardermeer. Het dorp heeft zich in de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkeld aan weerszijden van de Hunzeweg, tussen Zuidlaren en de provinciegrens met Groningen.
Aan de andere kant van de Semslinie heet deze weg Woldweg, de lintbebouwing wordt Wolfsbarge genoemd. De dorpskern van De Groeve ontstond bij de brug over de Hunze, waar ook een hotel-restaurant gevestigd was en boten werden verhuurd.
De Groeve had meerdere molens, waarvan één bewaard is gebleven. Aan de Hunzeweg staat nu de enig overgebleven poldermolen van Drenthe, De Boezemvriend. Deze achtkante windmolen stamt uit 1871 en moest overtollig water uit de Zuidlaarderpolder malen. De molen is meerdere keren gerestaureerd en kreeg pas in 1990 zijn naam. De Boezemvriend is nog steeds maalvaardig en kan in noodgevallen het waterschap bijstaan.
In 1893 werd aan de Hunzeweg de coöperatieve stoomzuivelfabriek Zuidlaren geopend.
In 1921 kwam er een korenmalerij bij. Het gebouw werd omstreeks 1935 verbouwd, waarbij het zijn huidige zakelijk-expressionistische uiterlijk kreeg. In 1968 sloot de fabriek, tegenwoordig wordt het pand gebruikt als autohal en garage. Omstreeks 1925 werd openbare lagere school De Schuthoek geopend in een klein pand in enigszins expressionistische stijl.
De basisschool is later gefuseerd met andere scholen, maar bestaat nog steeds. In 1986 kreeg De Groeve een eigen buurthuis aan de Kruierij, Klein Kruierij genaamd. Het is in 2003 uitgebreid. In 2008 is de gemeente Tynaarlo begonnen met de uitgifte van bouwpercelen van de nieuwbouwwijk Zuidoevers, die verrijst aan het Zuidlaardermeer tussen de Kruierij, de Hunzeweg en de Hunze. Een groot stuk grond nabij de nieuwe wijk, in het dal van de Hunze, wordt natuurgebied.
Colofon
Bron: Noordboek