Den Hool - dorp in Drenthe

Den Hool


Den Hool
©: Hendrik van Kampen

Ten noordoosten van Dalen ligt het kleine esdorp Den Hool. De oorsprong van het dorp ligt in de middeleeuwen, toen boeren zich vestigden op zandgronden aan de rand van het stroomdal van het Oude Diep. De naam is afgeleid van een oud woord voor een moerassig gebied. Den Hool heeft een grote veelhoekige brink, die door eiken- en kastanjebomen wordt omzoomd. Vroeger lag er een dobbe op de brink. De Hoolingeresch grenst aan Dalerveen en het buurschap Schimmelarij.

De eerste vermelding van Den Hool dateert uit 1634. In dat jaar werd een kaart van ZuidoostDrenthe vervaardigd waarop de Schans ter Hole stond ingetekend. Dit was een militair verdedigingswerk dat aan het begin van de zeventiende eeuw was gebouwd in de buurt van het huidige Den Hool. De schans stond op een hoge, strategische positie in het veen, zodat de doorgang door het veengebied was geblokkeerd voor soldaten van de Spaanse stadhouder. De gracht die om de schans lag, stond in verbinding met de beek Oude Diep, die nog altijd het dorp doorkruist. Van de Schans ter Hole is niets bewaard gebleven.

De huidige bebouwing van Den Hool bestaat voornamelijk uit boerderijen aan weerszijden van de gelijknamige weg. Een aantal boerderijen dateert in de kern uit de achttiende en negentiende eeuw. Voor dagelijkse voorzieningen is Den Hool aangewezen op Dalen en Veenoord. Toch heeft Den Hool nog wel enige bedrijvigheid, er zijn meerdere boerenbedrijven en enkele bedrijven in de toeristische sector. In en om het dorp is onder meer een sprookjeshotel, een camping met circus- en zigeunerwagens, een excursieboerderij annex bierproeverij en een ijsboerderij. Ten noorden van Den Hool, aan de andere kant van de Verlengde Hoogeveensche Vaart en het kanaaldorp Holsloot, ligt het grote recreatiepark Ermerzand.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer