Diphoorn - dorp in Drenthe
Diphoorn
Vlakbij Sleen ligt het kleine esdorp Diphoorn.
Het is ontstaan in de middeleeuwen als een dochternederzetting van Sleen. Door een bevolkingstoename in dat dorp werd de beschikbare landbouwgrond schaars. Enkele Slener boeren verhuisden daarom naar de overzijde van de es om daar op een zandrug een nieuwe nederzetting te vormen. In 1542 werd de esrandnederzetting voor het eerst genoemd. Nog altijd worden Diphoorn en Sleen van elkaar gescheiden door de Molenesch en de Lutte-esch.
Een deel van de Molenesch is nu ingericht als ijsbaan. Vroeger had Diphoorn een brink, maar die is inmiddels verdwenen.
De bebouwing van Diphoorn ligt verspreid langs de gelijknamige weg. Het agrarische karakter is in de loop van de twintigste eeuw grotendeels verdwenen. Vanaf de jaren ’60 zijn veel boerenbedrijven opgeheven, waarna de boerderijen werden omgebouwd tot woonhuis.
De omgeving van Diphoorn was al bewoond in de Romeinse tijd. In de buurt van het dorp heeft de bekende archeoloog Van Giffen delen van een Romeinse nederzetting aangetroffen, waaronder enkele individuele crematiegraven.
De vondsten zijn uit de eerste eeuwen van onze jaartelling.
Tussen de Meulenkampweg en de weg Diphoorn heeft de Trial Club Zuidoost Drenthe in 1981 een crossbaan voor motoren en fetsen aangelegd. Op deze zogenaamde trialbaan wordt wekelijks door enkele tientallen leden geoefend en ook worden er landelijke wedstrijden en demonstraties gehouden. Ten oosten van Diphoorn vormt de Sleenerstroom de gemeentegrens tussen Coevorden en Emmen.
Daarachter begint het uitgestrekte Noordbargerbos met enkele heiderestanten en de bebouwing van Noordbarge en Emmen.
Colofon
Bron: Noordboek