Doldersum - dorp in Drenthe

Doldersum


Doldersum
©: Hendrik van Kampen

Aan de rand van het Nationaal Park DrentsFriese Wold ligt het esdorp Doldersum. Het dorp is al in de vroege middeleeuwen ontstaan.

In documenten uit 1297 komt de plaats voor als Dolre, ruim een eeuw later als Doldersem.

Doldersum is van oorsprong een agrarische nederzetting. Later vormde de eerste bebouwingskern zich aan twee zijden van de driehoekige brink. De grote es van Doldersum ligt ten zuiden van het dorp. Aan de oostkant stroomt de Vledder Aa, die lange tijd de grens vormde tussen de gemeentes Vledder en Diever.

Het gebied ten westen van het dorp, tot aan de provinciegrens met Friesland, is halverwege de negentiende eeuw door de Maatschappij van Weldadigheid beplant met bos. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwierp de Steenwijker notaris Willem Huender een nieuw wegenplan voor de regio tussen Vledder en Appelscha, zodat ook Doldersum goed bereikbaar bleef. Aan de naar hem vernoemde Huenderweg staat daarom een gedenknaald voor deze notaris. Aan dezelfde straat staat ook het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Ten noorden van Doldersum ligt het grote heideterrein Doldersummerveld. In dit gebied wisselen droge en vochtige gronden elkaar af, waardoor men hier bijzondere, soms zelfs zeldzame fora aantreft en er veel soorten broed- en trekvogels komen. Sinds 2002 worden zowel het Doldersummer- als het Wapserveld begraasd door heideschapen. Iedere dag trekt herder Homan met zijn kudde Schoonebeker schapen eropuit vanaf de schaapskooi aan de Huenderweg. Even buiten Doldersum staat de grote kop-rompboerderij Sophiahoeve, de ecologische beheerboerderij voor landbouw en veeteelt van stichting Het Drentse Landschap.

De omgeving maakt het dorp zeer aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. In en om Doldersum zijn meerdere recreatie- en verblijfsmogelijkheden. Even buiten Doldersum, aan de Huenderweg en de weg Bungalowpark, is een langgerekt recreatiewoningenpark gebouwd. In het dorp zelf staat het zogenaamde Boekenhotel. Voor dit familiehotel staat het beeld Lezend Meisje.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer