Eelderwolde - dorp in Drenthe
Eelderwolde
Eelderwolde is ontstaan in de middeleeuwen, op een kleine zandrug in het beekdal van het meanderende Eelderdiep. Het dorp ligt even ten noorden van Eelde-Paterswolde. In 1832 stonden in Eelderwolde slechts zes hoeven, maar in de tweede helft van de negentiende eeuw, na de verharding van de Groningerweg en Veenweg richting de stad Groningen, kwam het dorp tot ontwikkeling. Omstreeks 1867 werd de zandweg met klinkers bestraat en kreeg het wegdorp van de gemeente Eelde zelfs het recht om tol te heffen. Speciaal daarvoor werd een tolhuisje gebouwd, dat met de afschaffng van de tolgelden in 1948 is afgebroken.
Oostelijk van het dorp ligt het Hoornse Meer met het grote recreatiegebied Hoornse Plas.
Het Hoornse Meer is in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontstaan door zandwinning.
Het meer vormt nu één geheel met het veel oudere Paterswoldsemeer. Eelderwolde is door de vergroting van het Paterswoldsemeer nagenoeg aan het water komen te liggen. Dit maakte het dorp aantrekkelijk voor recreatie.
Aan het water zijn overnachtingsmogelijkheden, restaurants en een kleine jachthaven. In het voormalige dorpscafé Welgelegen aan de Groningerweg is nu een Chinees-Thais hotelrestaurant gevestigd.
Nabij de kruising van de Groningerweg en de Oude Badweg ligt het Elsburger Onland. Dit is een klein beschermd natuurgebied met weilanden en moerasbossen. Het Elsburger Onland staat in verbinding met de Peizer- en Eeldermaden. De polder rond Eelderwolde kreeg de naam Eelderwolderpolder. Op het Groninger deel van de Eelderwolderpolder werden in de jaren ’90 de stadswijken Hoornse Meer en Hoornse Park aangelegd. Door een westwaartse verschuiving van de provinciegrens boven Eelderwolde werd in een ander deel van de polder de stadswijk Piccardthof gerealiseerd.
In het overgebleven deel van de polder bij Eelderwolde verrijst na 2008 de nieuwbouwwijk Ter Borch. Deze wijk behoort tot de gemeente Tynaarlo, maar vormt het verlengde van zowel Eelderwolde als van de stad Groningen.
Colofon
Bron: Noordboek