Eexterzandvoort - dorp in Drenthe

Eexterzandvoort


Eexterzandvoort
©: Hendrik van Kampen

Eexterzandvoort is een jong dorp met verspreide bebouwing. Het ligt noordoostelijk van Gieten, tussen Eext en Eexterveen. De Hunze of Oostermoersche Vaart stroomt ten oosten van het dorp, ten westen ligt de Hondsrug.

De naam Eexterzandvoort verwijst naar een begaanbare zandrug door het drassige veengebied in de omgeving van Eext. De naam van het nabijgelegen buurschap Zandvoort, aan de andere kant van de rijksweg tussen Assen en Veendam, verwijst naar dezelfde zandrug.

Rond Eexterzandvoort liggen de Breevenen, een groot wei- en bouwlandgebied. Aan de Krommedijk op de Braggelstukken werd door de bewoners vroeger op kleine schaal veen ontgonnen om op die manier aan goedkope brandstof te komen. In 1997 heeft Waterleidingmaatschappij Drenthe 200 hectare van de Breevenen aangekocht om drinkwaterwinning te combineren met natte natuurontwikkeling.

Aan het eind van de achttiende eeuw vestigden de eerste bewoners zich in Eexterzandvoort. In de periode 1840-1900 groeide het dorp fink. In 1841 stonden er slechts drie woningen geregistreerd, aan het begin van de twintigste eeuw telde Eexterzandvoort al 46 woningen. De kern van het dorp vormde zich langs de Nieuwedijk en de huidige Dalweg.

De komst van vele keuterboeren zorgde voor een agrarische karakter van Eexterzandvoort.

Midden in het land werden her en der woningen gebouwd en kleine landbouwbedrijven gesticht. Rond 1950 telde Eexterzandvoort meer dan dertig boerenbedrijfjes, die zich veelal richtten op de teelt van rogge en aardappelen.

De laatste decennia is het aantal agrariërs in het dorp, net als in de rest van Drenthe, sterk afgenomen.

Rond 1950 had Eexterzandvoort een kleine middenstand met een bakker, een kruidenier en een smid. Inmiddels is het dorp voor wat betreft voorzieningen vooral aangewezen op Gieten en Eext. Aan de Dalweg staat het dorpshuis d’Aol School, dat een belangrijke rol vervult in het plaatselijk verenigingsleven.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer