Fluitenberg - dorp in Drenthe
Fluitenberg
Ten noordwesten van Hoogeveen ligt het dorp Fluitenberg. Men vermoedt dat de eerste bewoners van het dorp zich daar al in de late middeleeuwen hebben gevestigd. Toch was Fluitenberg tot ver in de negentiende eeuw niet meer dan een gehucht omringd door woeste gronden. Samen met het westelijker gelegen buurschap Kalenberg telde Fluitenberg rond 1810 slechts negen woningen. Pas in de twintigste eeuw groeide het gehucht uit tot het forensendorp dat Fluitenberg nu is.
Nabij Fluitenberg liggen de Zeven Heuvels, een prehistorische begraafplaats uit de Bronstijd.
Aan het einde van de negentiende eeuw telde het gebied nog twintig grafheuvels, maar door ontginningen zijn er nog maar zeven over.
Inmiddels zijn de grafheuvels uitgeroepen tot monument. Bij de aanleg van een nieuwe begraafplaats aan de Fluitenbergseweg, stuitte men in 2006 op de resten van een prehistorisch erf, waarschijnlijk uit de IJzertijd.
Zuidelijk van Fluitenberg stroomt het Oude Diep, een beek die jarenlang een deel van de grens vormde tussen de gemeentes Hoogeveen en Ruinen. Bij de gemeentelijke herindeling van 1998 werd het oostelijke deel van de gemeente Ruinen, waartoe Fluitenberg behoorde, bij de gemeente Hoogeveen gevoegd.
Voor het ontstaan van Hoogeveen, bijna 400 jaar geleden, heette het Oude Diep nog de Vleute. De Vleutenbarg was een hoogte nabij deze beek. De naam Fluitenberg is daar een verbastering van.
In de zeventiende eeuw werd op dit hoger gelegen stuk land een boerenerf gesticht door de familie Sol. Nakomelingen van deze familie Sol stelden ruimte beschikbaar voor het basisonderwijs in Fluitenberg. Vanaf 1834 werd les gegeven in een leegstaande kamer van de boerderij. Later werd op hun grond een primitieve school gebouwd, maar die brandde rond 1850 af. In 1872 kwam er een nieuwe school, tot die tijd waren Fluitenbergse kinderen aangewezen op scholen in de omgeving. Deze school moest eind twintigste eeuw de deuren sluiten door bezuinigingen en een gebrek aan leerlingen.
Colofon
Bron: Noordboek