Geesbrug - dorp in Drenthe
Geesbrug
Geesbrug ligt ten westen van Zwinderen en is ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw. De eerste bewoners vestigden zich in de buurt van een brug over de Verlengde Hoogeveensche Vaart. De nederzetting bestond voornamelijk uit verspreid liggende arbeiderswoninkjes en kleine boerderijen. In 1895 kreeg Geesbrug een lagere school genaamd Het Zwinderscheveld. Deze was gevestigd aan de Coevorderstraatweg. Ernaast werd in 1910 een grote onderwijzerswoning gebouwd.
Tegenwoordig heeft Geesbrug twee basisscholen, de openbare De Zwarm en de protestantschristelijke De Wegwijzer.
Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Geesbrug komvorming tussen de Coevorderstraatweg en de Kanaalweg. De bebouwing sluit in het westen aan op die van het buurschap Langerak. Bij de rijksweg A37 tussen Hoogeveen en Emmen ligt het grote bedrijventerrein Geesbrug. Metaalbedrijf Vossebelt dat hier sinds 1960 is gevestigd was opgericht in 1891 en kreeg daarom in 1991 het predikaat hofleverancier. Geesbrug ligt in de Veenmarke van Gees, tussen de weilandencomplexen Geeserveld en Zwindersche Veld. De Landschapsweg richting Gees voert langs de uitgestrekte Boswachterij Gees, een natuurgebied met bossen, heidevelden en vennen. Aan de rand van het bos ligt een groot bungalowpark. Iets ten westen van Geesbrug werd in de jaren ’30 van de twintigste eeuw een werkkamp ingericht in het kader van de werkverschaffng. Het kamp bood plaats aan maximaal 240 arbeiders, die werk kregen in de ontginning.
In de oorlog werden er joodse dwangarbeiders vastgehouden die in 1942 naar Westerbork werden overgebracht. Daarna diende het kamp onder meer voor de opvang van oorlogsevacués en Molukse gezinnen. Inmiddels zijn de oude kampbarakken gesloopt. Het terrein is eigendom van een agrarisch bedrijf. Sinds 2004 staat op de hoek Berkenlaan- Coevorderstraatweg het beeld Handreiking van Willem Kind.
Colofon
Bron: Noordboek