Grolloo - dorp in Drenthe

Grolloo


Grolloo
©: Hendrik van Kampen

Het esdorp Grolloo ligt aan de doorgaande weg tussen Rolde en Schoonloo en is ontstaan in de late middeleeuwen. In de twaalfde eeuw werd Grolloo al vermeld onder de naam Gruonlo, wat groen bos betekent. Ten oosten van het dorp ligt het boscomplex Grolloërveld met zandwinplas De Moere en zuidoostelijk bevindt zich de uitgestrekte boswachterij Grolloo. Tussen de boswachterij en het dorp ligt het Grollerholt, waarvan men vermoedt dat daar tot ver in de zeventiende eeuw werd vergaderd door de landsdag, destijds het hoogste bestuursorgaan van Drenthe.

In 1853 begon men met de bouw van de hervormde kerk aan de Hoofdstraat 19. Grolloo telde toen ongeveer 250 inwoners. Het werd een gesloten zaalkerk met neoclassicistische vormen, ook bestemd voor leden uit de naburige dorpen Schoonloo, Papenvoort en Vredenheim. In de geveltoren hangt een luidklokje uit 1422, de klok op de voorgevel van het kerkgebouw hangt daar sinds 2004. In 1983 kreeg de kerk zijn orgel, overgenomen van de Jozefkerk in Assen.

Van oorsprong was Grolloo een agrarisch dorp.

Aan de Schoonloërstraat 4 kon daarom in 1894 de coöperatieve zuivelfabriek Vooruitgang Zij Ons Doel worden opgericht. Door ruilverkaveling in de jaren ’60 verplaatsten boerenbedrijven zich naar het buitengebied van Grolloo en kregen de boerderijen binnen de bebouwde kom een woonbestemming. In 1970 sloot de fabriek en verplaatste men de productie naar Rolde. In 2006 moest het oude fabrieksgebouw plaats maken voor woningbouw.

Het dorp kreeg landelijke bekendheid in de jaren ’60, toen de bluesband Cuby and the Blizzards met frontman Harry Muskee uit Grolloo forure maakte en zelfs een lp naar het dorp vernoemde. Tegenover café-restaurant Hofsteenge staat sinds 1997 een door Gerda van den Bosch gemaakt bronzen borstbeeld van de bluesmuzikant Muskee. Aan de Voorstreek 4 staat de boerderij waar de band in de jaren ’60 repeteerde.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer