Koekangerveld - dorp in Drenthe

Koekangerveld


Koekangerveld
©: Hendrik van Kampen

Het kleine wegdorp Koekangerveld is een dochternederzetting van Koekange. Het dorp is ontstaan na ontginning van een uitgestrekt heidegebied. In de jaren ’30 van de twintigste eeuw werd het Koekangerveld aangewezen als terrein voor werkverschaffng. De naam Koekange kan duiden op een koeienweide, maar kan ook afgeleid zijn van de naam Cocagne, de middeleeuwse naam voor luilekkerland. Koekangerveld is ook de naam van het weilandencomplex bij het dorp. Oostelijk van het dorp ligt het uitgestrekte natuurgebied Echtenerveld, met grote percelen bos, heide en meerdere vennen. De bebouwingskern van Koekangerveld concentreert zich rond de kruising van de Mr. J.

de Blieckweg, De Flinten en de Ruinerweg.

In 1930 werd aan de Ruinerweg de openbare lagere school De Veldkei gebouwd. Dit was een schoolgebouw met twee lokalen. Ernaast werd een onderwijzerswoning in zakelijkexpressionistische stijl gebouwd. In 2005 moest de school sluiten door een gebrek aan leerlingen. Dit was een grote klap voor het dorp. Behalve dat er werd lesgegeven, was in een bijgebouw dorpshuis De Veldhoek gevestigd. De sluiting deed ook de laatste gemeenschappelijke faciliteit verdwijnen. Het bestuur van het dorpshuis is kort daarop samen met de vereniging voor dorpsbelangen plannen gaan maken voor een nieuw dorpshuis en men hoopt dat in 2009 te realiseren.

In 1909 domineerde een schokkende gebeurtenis in Koekangerveld enige tijd het landelijk nieuws. Er was een driedubbele moord gepleegd, waarbij een schapenboer, zijn huishoudster en een herder het leven lieten. Het motief werd gezocht in het geld dat de boer die dag in Meppel had verdiend door de verkoop van ruim zestig schapen. De dader ging er met het geld vandoor, maar liet het zilver en goud staan. Tot een veroordeling is het nooit gekomen. Voor de Drentse Boeken-tiendaagse in 1989 schreef auteur Max Dendermonde de novelle De stilte van Koekange; een verhaal op zoek naar een verhaal. De suggestieve roman zorgde zelfs tachtig jaar na de gebeurtenis nog voor beroering in het dorp.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer