Nieuw Balinge - dorp in Drenthe

Nieuw Balinge


Nieuw Balinge
©: Hendrik van Kampen

Onder Westerbork en Balinge ligt het jonge esdorp Nieuw-Balinge. Het dorp is in de negentiende eeuw ontstaan als ontginningskolonie. Om het hoogveengebied Mantingerveld te kunnen ontginnen, werd vanaf de Verlengde Hoogeveensche Vaart een kanaal gegraven in noordelijke richting. Dit kanaal werd de Middenraai genoemd, ter hoogte van Nieuw-Balinge kreeg het de naam Verlengde Middenraai.

Haaks op dit veenkanaal werd een uitgebreid stelsel van wijken gegraven voor de afwatering en het veentransport.

Vanaf 1830 kwamen de eerste bewoners naar Nieuw-Balinge. Het waren vooral veen- en landarbeiders, die kleine woningen bouwden op de oevers van de kanalen. De gereformeerde kerk werd al in 1834 gebouwd aan de Verlengde Middenraai 97. Het huidige kerkgebouw dateert van 1907, de naastgelegen pastorie is gebouwd in 1921. De oorspronkelijk verspreid liggende bebouwing lag ten westen van de huidige dorpskern, die in de vorige eeuw ontstond tussen de Mantingerweg en de Verlengde Middenraai. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de oude arbeiderswoninkjes afgebroken. In 1955 kreeg Nieuw-Balinge een hervormde kerk aan de Verlengde Middenraai 38, een eenvoudige zaalkerk met dakruiter.

Nieuw-Balinge is in korte tijd uitgegroeid tot een actief dorp met een rijk verenigingsleven.

Het dorp heeft twee basisscholen, de openbare Meester Sieberingschool en de christelijke school De Morgenster. Nieuw-Balinge heeft ook een peuterspeelzaal en een eigen dorpshuis, De Heugte. Het dorp heeft enkele tientallen kleine zelfstandige bedrijven, waarvan een aantal gevestigd is op het bedrijventerrein aan de Koekoeksdijk. De omgeving van NieuwBalinge leent zich uitstekend voor natuurrecreatie. Het dorp ligt namelijk vlakbij natuurgebieden als het Groote Veld, het Mantingerzand en het boscomplex Mepperveld met de pingoruïne Mekelermeer.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer