Nijensleek - dorp in Drenthe
Nijensleek
Tussen Frederiksoord en de provinciegrens met Overijssel ligt het wegdorp Nijensleek. Het is ontstaan in de late middeleeuwen, toen boeren uit Vledder zich hier vestigden. Tot in de negentiende eeuw telde het dorp vijftien boerderijen. Na de bouw van de kolonies ten noorden en noordoosten van Nijensleek breidde het dorp uit tot ruim 440 inwoners in 1859, welk aantal weinig verschilt van het huidige aantal inwoners. Vanaf eind dertiende eeuw werd op kleine schaal de venen rond Nijensleek ontgonnen. Na 1614, toen jonkheer Van Westerbeek uit Steenwijk het gebied had gekocht, verliepen de verveningen voortvarender. Voor de turfvaart werd de Nijensleeker Schipsloot gegraven en er werden wegen aangelegd.
Vanaf de zestiende eeuw waren er hooglopende conficten tussen de boeren van Nijensleek en de Heerlijkheid van Eese. Het was niet precies duidelijk waar de grenzen van het landgoed Eese lagen en de boeren wilden graag hun eigen percelen verlengen. Uiteindelijk is met een goorsprake te Diever de grenslijn bepaald. In de negentiende eeuw troffen de boeren regelmatig ongenode gasten aan op hun onontgonnen land in het Nijensleeker Veld. Het waren voornamelijk mandenmakers en turfstekers die zich hier clandestien vestigden in zelfgemaakte hutten. Het Nijensleeker Veld is tegenwoordig een klein afwisselend heidelandschap met drie vennen waarin veel reptielen te vinden zijn. Het gebied wordt beheerd door Het Drentse Landschap.
De straat Moerhoven richting de Wapserveensche Aa herinnert nog aan het Huis Moerhoven, dat in de zestiende eeuw werd gebouwd door de drost van Drenthe maar al lang geleden is afgebroken. Aan de Hoofdstraat 28 en 60 staan twee fraaie vroeg twintigste-eeuwse woningen. De kern van de boerderij aan de Hoofdstraat 118 is zelfs achttiende-eeuws. In Nijensleek staat sinds 1934 een gereformeerde kerk. Het is een kleine zaalkerk met een dakruiter en een aangebouwde consistoriekamer.
Het dorp heeft ook een christelijke basisschool, De Bron.
Colofon
Bron: Noordboek