Nijlande - dorp in Drenthe
Nijlande
Nijlande is een klein esdorp ten zuidwesten van Rolde, aan de doorgaande weg richting Eldersloo en Ekehaar. Men vermoedt dat de plaats in de late middeleeuwen is ontstaan als kampontginning, toen boeren uit Rolde aan de rand van hun markegebied op kleine schaal begonnen met ontginnen van zandgronden.
De omgeving van Nijlande moet echter al voor het begin van de jaartelling bewoond zijn geweest. Men heeft er concentraties vuurstenen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een jagersvolk uit de Hamburg-cultuur, die ruim 14.000 jaar geleden leefde. Ook zijn er restanten aangetroffen uit de Bronstijd en de IJzertijd.
De naam van het dorp betekent nieuw land.
Ten westen van Nijlande bevindt zich het bouw- en weilandencomplex Nijlanderveld, dat zich uitstrekt tot aan het Amer- of Deurzerdiep. Ten zuiden van het dorp, tussen Eldersloo en het Amerdiep, ligt het weidegebied Nijlanderbroek. Aan de andere kant van de rijksweg tussen Assen en Gieten, ligt het Westersche Veld van Rolde. Ook daar zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan. Aan de oostkant van Nijlande ligt de Nijlanderesch met de veenplas Kikkertsveen.
Nijlande heeft van oudsher een agrarisch karakter. De melkveehouders uit het dorp leverden, net als die uit Eldersloo, vanaf 1895 hun melk aan zuivelfabriek Ons Voordeel in Rolde. In 1913 werd dat de Rolder Coöperatieve Stoomzuivelfabriek en Korenmaalderij. De weg langs Nijlande, tussen Rolde en Ekehaar, werd in 1916 verhard. Dit leverde enige jaloezie op van de inwoners van Amen, die zelf graag een verharde weg richting Rolde wilden. Uit boosheid besloten de boeren uit Amen toen een jaar lang hun melk aan Assen te leveren in plaats van aan Rolde.
Tegenwoordig is in Nijlande nog slechts een enkel boerenbedrijf actief. Veel eigen voorzieningen heeft het dorp niet, daarvoor zijn de inwoners aangewezen op Rolde. Wel staat aan de Nijlande 10 de zorgboerderij ’t Los Hoes en even verderop is een galerie gevestigd.
Colofon
Bron: Noordboek