Nooitgedacht - dorp in Drenthe
Nooitgedacht
Onder de rook van Rolde, ten noorden van Marwijksoord, ligt het buurschap Nooitgedacht. Deze plaats is genoemd naar de boerderij die daar aan het eind van de negentiende eeuw werd gebouwd. Nooitgedacht ligt ingeklemd tussen de Rolder bouw- en weilandencomplexen Westersche Veld en Oosterveld van Rolde, ten zuiden van het buurschap ligt het gedeeltelijk ontgonnen Rolderveld.
Op het terrein van het voormalige Amerikaanse hoenderpark aan de Stroetenweg 13 begon men in de tweede helft van de jaren ’60 met de bouw van de zorginstelling Mariëncamp.
Dit van oorsprong rooms-katholieke tehuis richtte zich op de zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. In 1971 voltrok zich een ramp in Huize Mariëncamp. ’s Avonds brak een brand uit, die in het houten gebouw snel om zich heen greep. Op het moment van de brand verbleven bijna 200 mensen in Mariëncamp, 13 patiënten overleefden de brand niet. Tegenwoordig is Mariëncamp onderdeel van Stichting De Trans en kunnen zorgbehoevende jongeren er verspreid over het park semizelfstandig wonen.
Rond 1970 werd op het terrein tussen het Rolderveld, de Borgerderstraat en de Veldweg een nieuw recreatiegebied aangelegd. Daar werd camping ‘Nooitgedacht’ geopend, dat een natuurbad van bijna vijf hectare en een visvijver van anderhalve hectare had. Nu is hier het Hof van Saksen gevestigd, een bungalowpark met winkels, horeca en een overdekt zwembad. Een deel van de vakantiehuisjes is gebaseerd op oude Saksische boerderijen, de inrichting van het park zelf doet denken aan een Drents esdorp.
Medio 1997 heeft de gemeente Rolde, samen met Stichting De Trans, een structuurvisie ontwikkeld om een nieuwe wijk ten zuiden van Rolde te realiseren, met ruimte voor mensen met en zonder beperkingen. Tien jaar later stemde de gemeenteraad van Aa en Hunze in met het plan om 300 woningen te bouwen in Nooitgedacht, waarbij de natuur zoveel mogelijk intact blijft. Centraal in deze nieuwe wijk zijn de twee brinken, die de wijk een dorps karakter moeten geven.
Colofon
Bron: Noordboek