Oranjedorp - dorp in Drenthe
Oranjedorp
Het vier kilometer lange wegdorp Oranjedorp ligt tussen Emmen en Klazienaveen.
Het is ontstaan in de de tweede helft van de negentiende eeuw. In 1858 was de Drentsche Veen- en Middenkanaalmaatschappij klaar met het graven van het Oranjekanaal. Vanaf het kanaal begon men aan de ontginning van het aangrenzende veen. Daardoor kwam de eerste bebouwing van Oranjedorp tot stand, die bestond uit enkele verspreid liggende boerderijen. De nederzetting werd toen nog Kollingsveen genoemd.
Om de ontginning van het Oosterveen grootschaliger aan te pakken, moesten het Oranjekanaal en de Verlengde Hoogeveensche Vaart met elkaar verbonden worden. Daarvoor werd de Bladderswijk, die in 1862 gereedkwam, in 1889 verlengd. Bij de aansluiting met de Verlengde Hoogeveensche Vaart kwam de Oranjesluis met stoomgemaal.
Aan de rand van het kanaal werden arbeiderswoningen en kleine boerderijen gebouwd en ontstond er komvorming tussen de Oosterwijk en de Bladderswijk. In 2008 vierde Oranjedorp het 150-jarig bestaan vieren.
Rond 1900 was Oranjedorp een belangrijke turfeverancier. De verveningwerkzaamheden trokken veel veenarbeiders aan uit onder meer Friesland en Groningen. Het dorp groeide en kreeg onder meer een bijschooltje, winkels en een café. Er werd zelfs een klein houten evangelisatiegebouw opgericht, dat na de sluiting dienst deed als boerderijschuur. Tegenwoordigheeft Oranjedorp een rijk verenigingsleven, heteigen dorpshuis d’Aole Turfstee en een openbare basisschool. Om verbouwingen aan het dorpshuis te bekostigen, heeft Oranjedorp meedan eens een record aantal Drentse koekrolletjes gebakken en verkocht.
Oranjedorp is aan de noordwestkant ingehaalddoor het industriegebied Bargermeer van Emmen. Aan de andere kant van het dorp is het Klazienaveen dat uitbreidt. Aan weerszijden varijksweg A37 bij Oranjedorp wordt bovendien het bedrijvenpark A37 ingericht. Ondanks dezeveranderingen heeft Oranjedorp zijn rustige, dorpse karakter weten te behouden.
Colofon
Bron: Noordboek