Rogat - dorp in Drenthe
Rogat
Ten oosten van Meppel liggen de buurschappen Rogat en De Schiphorst. De bebouwing van Rogat concentreert zich bij een schutsluis op de zuidelijke oever van de Hoogeveensche Vaart. Het zuidelijke deel van Rogat bestaat uit een gemengd bedrijventerrein, dat direct grenst aan de rijksweg A28 tussen Hoogeveen en Zwolle. Op de noordelijke oever ligt het buurschap Broekhuizen.
Rogat ontwikkelde zich vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw. In 1889 werd hier de eerste stoomzuivelfabriek van Drenthe geopend. De fabriek richtte zich voornamelijk op de productie van consumptiemelk en is in de loop der jaren meerdere malen uitgebreid.
Vanwege een fnancieel noodzakelijke schaalvergroting van de Drentse Ondermelk Organisatie (DOMO), moest de zuivelfabriek van Rogat in 1978 sluiten. Het fabriekspand is eind jaren ’80 gesloopt.
De Schiphorst is de benaming voor de streek ten zuiden van Rogat en ten westen van De Wijk.
Vanaf De Wijk verbindt de Schiphorsterweg de verspreide bebouwing van De Schiphorst met het Overijsselse buurschap Lankhorst in het oosten. Aan de zuidkant van De Schiphorst meandert het riviertje de Reest, dat hier de grens vormt tussen Drenthe en Overijssel. In het Reestdal, aan de Schiphorsterweg 28, bevindt zich ooievaarsbuitenstation De Lokkerij.
In de middeleeuwen bouwde men in deze streek boerderijen vanwaaruit op kleine schaal ontginning plaatsvond. Een aantal boerderijen groeide uit tot havezate. Aan de Schiphorsterweg 34 staat nog het statige pand van De Havixhorst. De oudste vermelding van De Havixhorst gaat terug tot 1371. Het huidige gebouw is echter omstreeks 1753 gebouwd.
Aan de overzijde van de Schiphorsterweg staat herenhuis De Lindenhorst, ooit onderdeel van het landgoed van de havezate. Zowel De Havixhorst als De Lindenhorst hebben tegenwoordig een horecafunctie. Aan het oostelijk uiteinde van de Schiphorsterweg, vlakbij De Wijk, ligt Landgoed Dickninge. Het landhuis is gebouwd in 1813 en staat op het terrein van het voormalige benedictijner klooster Soetendale.
Colofon
Bron: Noordboek