Sandebuur - dorp in Drenthe

Sandebuur


Sandebuur
©: Hendrik van Kampen

Op hoger gelegen zandgronden tussen Roderwolde en het Leekstermeer ligt het buurschap Sandebuur. Het dorpje heeft slechts enkele boerderijen, die verspreid liggen langs twee gelijknamige kruisende straten. In de zestiende eeuw komt de naam van het buurschap voor het eerst voor in een offcieel document.

Men vermoedt echter dat de geschiedenis teruggaat tot in de middeleeuwen, toen Sandebuur nog deel uitmaakte van het oorspronkelijke Roderwolde.

In de middeleeuwen lag Roderwolde een stuk noordelijker dan nu. De dorpskern lag tussen Sandebuur en het bosperceel Het Waal. De begraafplaats ligt nog op zijn oorspronkelijke plek, een kleine kilometer bij de huidige dorpskern vandaan. Via een zijpad van de Achtersteweg is deze te bereiken. Bij de begraafplaats stond ook een kerk uit 1619. Door wateroverlast is de bebouwing van Roderwolde in de negentiende eeuw naar het zuiden opgeschoven. Aan het begin van de negentiende eeuw werd de kerk afgebroken en bouwde men een nieuwe kerk aan de Hoofdstraat. Sandebuur lag hoog genoeg en hoefde niet te verhuizen.

Rond 1850 telde Sandebuur zeven boerderijen.

Het buurschap groeide nauwelijks, omdat het door de verplaatsing van Roderwolde plotseling afgelegen lag ten opzichte van de kerk en de grotere dorpskernen. De weg tussen Sandebuur en Roderwolde werd pas in 1932 verhard.

Sandebuur heeft geen eigen voorzieningen en is vooral gericht op Roden, Peize en Groningen.

In de loop van de twintigste eeuw werden er nog enkele boerderijen gebouwd. Door schaalvergroting in de agrarische sector zijn de meeste boerenbedrijven opgeheven en zijn de boerderijen omgebouwd tot woonhuis.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer