Spijkerboor - dorp in Drenthe

Spijkerboor


Spijkerboor
©: Hendrik van Kampen

Spijkerboor vormt de scheiding tussen OudAnnerveen en Nieuw-Annerveen. In tegenstelling tot deze langgerekte wegdorpen is Spijkerboor een komvormig dorp. Het ligt in het Hunzedal noordoostelijk van Annen, op de oostelijke oever van de Hunze of Oostermoersche Vaart. De naam is ontleend aan het kronkelende riviertje dat de vorm van een spijkerboor heeft.

De eerste bewoners van Spijkerboor vestigden zich in de late middeleeuwen nabij een doorwaadbare plaats in de Hunze. Op de plek van de voorde in de rivier werd in de vijftiende eeuw een sluis gebouwd, het Annerverlaat. De oudste schriftelijke vermelding van dit verlaat is van 1454. In 1737 werd Willem Grevijlink sluismeester van Spijkerboor. Hij was de vader van Lambertus Grevijlink, de latere landmeter en oprichter van de Annerveensche Heerencompagnie naar wie het Grevelingskanaal is genoemd.

In 1739 liet Willem Grevijlink in het dorp een scheepswerf bouwen, de eerste in de Drentse Veenkoloniën. Na plaatsing van een klapbrug in 1747 nam het weg- en scheepvaartverkeer toe en bouwde Grevijlink rond 1750 een herberg. In de negentiende eeuw kreeg dit pand aan de Oostermoer 1 een extra verdieping.

Tegenwoordig zit hier Café ’t Keerpunt.

Achter de huidige percelen Veenweg 7 en 9 bouwde men rond 1770 de achtkante stellingmolen De Reus. Deze windmolen werd in de negentiende eeuw lange tijd beheerd door de familie Hubbeling. In 1857 brandde de molen af, volgens overlevering was brandstichting de oorzaak. Tien jaar later werd de molen op dezelfde plek herbouwd met materiaal van een windmolen uit Annerveenschekanaal. In 1904 droeg de molenaarsfamilie het beheer over aan de familie Glas, die na modernisering van de molen in 1927 alsnog moest besluiten om de houten molen te slopen. In 1946 ontmantelde men de bovenbouw en de stelling, de houten onderbouw werd in 1962 gesloopt.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer