Stuifzand - dorp in Drenthe

Stuifzand


Stuifzand
©: Hendrik van Kampen

Ten noorden van Hoogeveen is aan het eind van de achttiende eeuw Stuifzand ontstaan.

Aan de rand van de marke van Pesse, nabij de grote boerderijen Stuifzand en Zwartschaap, ontwikkelden zich kleine woonkernen. Arbeiders en boeren vestigden zich hier om zandgronden te ontginnen. Later werd het afgelegen woongebied ook vrijhaven voor avonturiers en stropers. Halverwege de negentiende eeuw verviel het gebied aan de gemeente Ruinen en werd meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van Stuifzand en omgeving. De weg tussen het dorp en Hoogeveen werd echter pas in 1920 verhard.

Aan de straat Zwartschaap staat de hervormde Bethelkerk. Dit fraaie, groengeverfde houten kerkje is gebouwd in 1933. Oorspronkelijk stond het kerkje in het weiland, maar na de verharding van de weg werd het gebedshuisje verplaatst naar de huidige locatie. Een dominee uit Pesse fnancierde het gebouw en schonk het later aan de diaconie van Stuifzand, die het nog altijd beheert. Naast gebedsdiensten vinden er ook activiteiten van dorpsverenigingen plaats. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Stuifzand een eigen begraafplaats.

Al in 1835 werd in Stuifzand een winterschooltje gebouwd. Helaas stortte het gebouw enkele jaren later in. Tegen het eind van de negentiende eeuw werd een nieuwe basisschool in het dorp geopend. De huidige basisschool De Zandloper aan de Cavaljéweg is ontstaan rond 1985 na een fusie van de basisscholen van Fluitenberg en Stuifzand.

Het gebied rond Stuifzand leent zich uitstekend voor toerisme. Ten westen van het dorp, aan de andere kant van de spoorlijn Hoogeveen - Assen, ligt het Spaarbankbos en het heideterrein Boerenveensche Plassen.

In dit laatste gebied komen enkele zeldzame planten- en vogelsoorten voor. Even buiten Stuifzand kan men overnachten in het kleinste huisje van Drenthe. Dit primitief ingerichte vervenershuisje werd tot 1984 bewoond door ‘Olde’ Greetie Linde. Dankzij een actie van Stichting Het Drentse Landschap is het bijzondere woninkje bewaard gebleven en herbouwd op de huidige locatie.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer