Wateren - dorp in Drenthe

Wateren


Wateren
©: Hendrik van Kampen

Aan de doorgaande weg van Zorgvlied richting Oude Willem en Diever ligt het buurschap Wateren aan de gelijknamige weg. Wateren is in de middeleeuwen ontstaan en maakte deel uit van de marke Diever, waartoe ook Kalteren en Oldendiever behoorden.

De Maatschappij van Weldadigheid was lange tijd eigenaar van het gebied waar Wateren en Zorgvlied liggen. Men sprak van het landgoed Groot en Klein Wateren, waarbij Groot Wateren aan de oostkant van de Vledder Aa lag en Klein Wateren aan de westkant. In 1823 richtte de Maatschappij een Landbouwkundig Instituut op in Klein Wateren, aan de huidige Dorpsstraat in Zorgvlied. Op deze proefboerderij werden mensen opgeleid tot leidinggevende binnen de kolonies. In 1859 sloot het instituut en verkocht de Maatschappij haar land in Wateren en omgeving.

In 1879 werd de vervener Lodewijk Verwer eigenaar van het landgoed. Hij ging voortvarend te werk met de ontginning van het gebied.

Zijn landhuis in het westelijk deel van Groot en Klein Wateren noemde hij Huize Zorgvlied.

Dit zou tevens de naam worden van het dorp dat ontstond in de nabijheid van het inmiddels verdwenen huis. De naam Wateren werd vervolgens gebruikt voor het gebied en het buurschap ten oosten van Zorgvlied. In een witgepleisterd bijgebouw van het voormalige landbouwinstituut zijn nu een aantal woningen, ernaast staat de rooms-katholieke Sint Andreaskerk.

Door de centrale ligging ten opzichte van Nationaal Park Drents-Friese Wold, is Wateren een belangrijk toeristisch gebied. In het Aekingerbroek, een natuurgebied ten noordoosten van Wateren, ontspringt de Vledder Aa. Na 2002 is men begonnen met het herstel van het stroomgebied door land aan te kopen en bomen te kappen.

Aan de Huenderweg tussen Wateren en Doldersum staat sinds 1994 een monument ter nagedachtenis aan zeven jonge mannen, die hier in 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Om bij het monument te komen loopt men langs een pad met foto’s van de slachtoffers.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer