Weerdinge - dorp in Drenthe
Weerdinge
Ten noorden van Emmen ligt het esdorp Weerdinge, dat in de middeleeuwen is ontstaan op de oostfank van de Hondsrug. Het hoogteverschil tussen de zandgronden en het voormalige veen bij Weerdinge is groot en bedraagt op sommige plekken bijna tien meter. Het dorp werd voor het eerst vermeld in 1327 als Werdingen en Weerdinghen. In Weerdinge staan een aantal fraaie boerderijen uit de achttiende en negentiende eeuw, de brinken zijn verdwenen.
Aanvankelijk groeide het dorp gestaag, pas in de negentiende eeuw nam het inwonertal sneller toe. Het dorp kreeg een schooltje, enkele winkels en een café. In 1836 werd aan de huidige Steenbakkerijweg zelfs een steenbakkerij geopend. Aan de Buiskoolstraat staat openbare basisschool De Esdoorn. Een kerk had het dorp niet, voor diensten was men aangewezen op Emmen.
Aan de IJsspoorweg staat de grote achtkante korenmolen De Hondsrug. De beltmolen is in 1910 in Weerdinge gebouwd, waarbij gebruik gemaakt werd van onderdelen van een poldermolen uit het Groningse Farmsum. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog raakte de molen in verval. In 1988 werd de molen gerestaureerd en kreeg hij zijn naam. Zowel de stenen onderbouw als de inrijpoort zijn opvallend wit geverfd.
In 1904 kreeg Weerdinge een station aan het spoortraject Zwolle - Stadskanaal. Het stationsgebouw aan de Nolsstraat is na de opheffng van de lijn in 1945 bewaard gebleven. Het deels witgepleisterde pand is bijna identiek aan de stations van Valthe en Exloo en heeft een tegeltableau in de gevel met de naam van het station.
De Nolsstraat verwijst naar de Noord-Ooster Lokaal Spoorwegmaatschappij (NOLS) die de spoorlijn exploiteerde. In 1896 kreeg Weerdinge een eigen coöperatieve zuivelfabriek genaamd Eendracht, die rond 1960 werd opgeheven. Ten zuidoosten van Weerdinge ligt bij de zandwinplas het landschapskunstwerk Broken Circle en Spiral Hill uit 1971 van Robert Smithson.
Colofon
Bron: Noordboek