Wezup - dorp in Drenthe
Wezup
Op hoger gelegen zandgronden boven Aalden en Zweeloo is in de middeleeuwen het esdorp Wezup ontstaan. In de dertiende eeuw werd het dorp voor het eerst als Wesepe genoemd.
De naam duidt op de aanwezigheid van een beek. Aan de zuidkant van het dorp strekt de Wezuperesch zich uit tot aan Aalden, maar deze wordt halverwege wel doorsneden door de N381 tussen Beilen en Emmen. De kleine rechthoekige brink ligt bij de kruising van de Brinkstraat en de Wezuperstraat.
Wezup kent meerdere fraaie Saksische boerderijen. De boerderij aan de Wezuperstraat 2 dateert in de kern uit de achttiende eeuw. Deze boerderij was vroeger ingericht als herberg, tegenwoordig is er een restaurant in gehuisvest. Even verderop in dezelfde straat, maar ook aan het Westeinde, staan voornamelijk negentiende-eeuwse boerderijen. Het huiskamercafé Hegen werd in 1834 geopend aan de Wezuperstraat en is verbouwd tot grote horecagelegenheid. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw verdichtte de bebouwing.
Later werden ook aan de Veendijk, ten noorden van de dorpskern, woonhuizen gebouwd.
Bij het Oranjekanaal is in de negentiende eeuw het kanaaldorp Wezuperbrug ontstaan.
Wezup en Wezeuperbrug hebben een gezamenlijke lagere school, openbare basisschool De Krosbulten aan de Brugstraat. De school is vernoemd naar de landbouwgronden tussen de Wezuperstraat en de Brugstraat. Wezup is in de wijde omtrek bekend door de kerstmarkt.
Dit evenement wordt sinds 1990 georganiseerd. In de schuren van de oude boerderijen worden kerststallen en kraampjes ingericht.
Ruim honderd vrijwilligers werken er aan mee.
In de avonduren voert een met waxinelichtjes verlichte route langs de boerderijen. In de zomer van 2008 werd voor de twaalfde keer een kunstmarkt aan het Westeinde georganiseerd, waar kunstenaars uit het hele land hun werk tonen aan een breed publiek.
Colofon
Bron: Noordboek