Wezuperbrug - dorp in Drenthe

Wezuperbrug


Wezuperbrug
©: Hendrik van Kampen

De bebouwing van het kanaaldorp Wezuperbrug ligt aan weerszijden van het Oranjekanaal. De Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij begon rond 1852 met de aanleg van dit kanaal. Daardoor kwam later een verbinding tot stand tussen Hoogersmilde en de Verlengde Hoogeveensche Vaart bij Klazienaveen. Omstreeks 1865 werd over het Oranjekanaal een brug gebouwd. Daar vlakbij kwam een kade voor het laden en lossen van landbouwproducten. Deze bedrijvigheid resulteerde in een toenemende werkgelegenheid. Met name gezinnen uit Friesland vestigden zich in de buurt van de brug. De nieuwe ontstane nederzetting werd eerst Nieuw-Wezup genoemd, maar kreeg aan het eind van de negentiende eeuw de naam Wezuperbrug.

In het kader van de werkverschaffng in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd het Oranjekanaal verbreed. Daardoor konden ook grotere schepen gebruik maken van deze waterweg.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd in Wezuperbrug een tweede kade aangelegd, nu aan de andere kant van het kanaal. In 1976 werd het kanaal gesloten voor de beroepsvaart en het wordt sindsdien alleen nog bevaren door plezierboten. Wezuperbrug heeft zich ontwikkeld tot een forensendorp met enige nieuwbouw en komvorming aan de Albert Oostingweg en de Jan Jalvingweg.

Tegenwoordig is Wezeperbrug vooral bekend door camping en bungalowpark ’t Kuierpadtien. In dit recreatiepark vinden we onder meer een grote zwemplas, een overdekt zwembad en een kunstskibaan. Het park grenst aan de Boswachterij Sleenerzand. Dit langgerekte natuurgebied biedt een afwisselend landschap met bos, heide en vennen. Aan de rand van het bos, tussen Schoonoord en De Kiel, ligt een gletsjerkuil die is ontstaan in de ijstijd. Wezuperbrug ligt tussen het museumdorp Orvelte en Schoonoord, waardoor het een aantrekkelijk dorp is voor toeristen.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer