Zandpol - dorp in Drenthe

Zandpol


Zandpol
©: Hendrik van Kampen

Het kleine dorp Zandpol, ten noordwesten van Schoonebeek, is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. De eerste bewoners vestigden zich hier na de aanleg van het Stieltjeskanaal, dat Coevorden via de Zijtak verbond met de Verlengde Hoogeveensche Vaart. Rond 1884 ontstond bebouwing aan het kanaal, langs de voormalige gemeentegrens tussen Schoonebeek en Emmen. De nieuwe nederzetting kreeg in eerste instantie de naam OudSchoonebeekerveld. Later is het dorp Zandpol gaan heten, een naam die de plaatselijke hoofdonderwijzer aan zijn huis had gegeven.

In 2009 viert Zandpol het 125-jarig bestaan.

Zandpol is bekend door het gelijknamige recreatiecentrum met camping, natuurbad, zwembad en kinderboerderij. Een belangrijke plek in het dorp wordt ingenomen door het Dorpshuis ’t Trefpunt. In 1923 kreeg Zandpol een lagere school, School met de Bijbel. Na fusies met onder meer de scholen in Weiteveen en Schoonebeek heet de christelijke basisschool nu simpelweg Zandpol. Aan het Stieltjeskanaal vinden we het museum Meringa, waar een grote collectie tractoren en landbouwmachines te bewonderen is, maar ook een telefoonverzameling en huishoudelijke apparaten uit grootmoeders tijd. Sinds 2007 vaart een honderd jaar oude trekschuit tussen museum Meringa en het Van Gogh Huis in Veenoord. De snikke Johannes Veldkamp vaart dezelfde route als ten tijde van het verblijf van Vincent van Gogh in Drenthe in 1883.

Net voorbij het dorp loopt vanaf het Stieltjeskanaal de Zijtak naar Nieuw-Amsterdam. Het Stieltjeskanaal wordt nog altijd gebruikt door de beroepsvaart, de Zijtak is sinds de jaren ’70 door een vaste brug afgesloten voor doorgaand scheepvaartverkeer. De bebouwing aan weerskanten van de Zijtak en langs het Dommerskanaal hoort bij Nieuw-Amsterdam. In de loop van de vorige eeuw is tussen Zandpol en Schoonebeek steeds meer industrie gebouwd op het terrein De Vierslagen. Dankzij rijksweg N853 heeft men een goede verbinding met zowel Emmen als Duitsland.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Hendrik van Kampen
Lees meer