Eldersloo
Eldersloo is een klein buurschap ten zuidwesten van Rolde. Het ligt aan de gelijknamige weg die de dorpen Ekehaar en Nijlande met elkaar verbindt. In 1302 werd voor het eerst melding gemaakt van Eldersloo, dat toen nog geschreven werd als Heilerslo. Men neemt aan dat Eldersloo, net als de omringende dorpen, al in de vroege middeleeuwen als kampontginning is ontstaan.
Over de oorsprong van de plaatsnaam zijn twee verschillende verklaringen te geven. De naam zou afgeleid kunnen zijn van een samenstelling van de woorden elre (els) en lo (bos), maar Eldersloo zou ook de verbastering kunnen zijn van een familienaam.
Het buurschap ligt in een archeologisch interessant gebied. Ten oosten van Eldersloo, bij de plas Klaassteen, werd bij de ontginning van een stuk heideveld rond 1936 een belangrijke archeologische ontdekking gedaan. In de grond lag een grote hoeveelheid aardewerkscherven en een aantal bronzen ringen. Op een naburig aardappelveld werden bovendien restanten van enkele klokbekers aangetroffen.
Even ten westen van Klaassteen is rond 1940 een grafheuvel met een urnenveld onderzocht, dat onderdeel uitmaakte van een groter geheel. In 1942 heeft archeoloog Hendrik Brunsting dat grote urnenveld vernoemd naar de plaats Eldersloo.
In het Nijlanderbroek, een bouw- en weilandencomplex zuidelijk van Eldersloo, zijn vuurstenen aangetroffen die zijn toegeschreven aan het volk van de zogenaamde Hamburgcultuur. Ook in de omgeving van Oosterhesselen, Vledder, Diever en Havelte heeft men bewijzen gevonden dat dit Noord-Europese jagersvolk uit de late Steentijd 14.000 jaar geleden in Drenthe heeft gebivakkeerd.
Tot halverwege de negentiende eeuw telde Eldersloo maar een paar woningen, daarna breidde het dorp enigszins uit aan de westzijde. Tegenwoordig zijn er nog een paar boerderijen in bedrijf en sinds 2001 is aan de Eldersloo 4 een grote tuinplantenkwekerij gevestigd. Eldersloo heeft geen eigen voorzieningen en is daarvoor aangewezen op Ekehaar, Assen en Rolde.
Colofon
Bron: Noordboek