Frederiksoord
De oorsprong van het koloniedorp Frederiksoord gaat terug tot de zeventiende eeuw. Omstreeks 1614 kocht jonkheer Van Westerbeek, commandeur van Steenwijk, het veengebied ten zuidwesten van Vledder. De streek werd ontgonnen en kreeg de naam Westerbeeksloot.
Rond 1670 stonden er al negen boerderijen. In 1818 werd het landgoed verkocht aan de Maatschappij van Weldadigheid. Deze Maatschappij had zich ten doel gesteld de armoede te bestrijden door landbouwkolonies te stichten in het grensgebied van Drenthe, Overijssel en Friesland. De gezinnen die hier kwamen wonen zouden werk krijgen op het land en er was scholing voor de kinderen.
De eerste kolonie kwam gereed in 1818 en kreeg de naam Westerbeeksloot. Een jaar later werd al een tweede kolonie gebouwd. De twee kolonies werden samengevoegd en het nieuwe dorp kreeg de naam Frederiksoord, vernoemd naar de beschermheer van de Maatschappij, prins Frederik van Oranje-Nassau, de tweede zoon van koning Willem I. In het dorp staat aan de Majoor van Swietenlaan nog het statige, witgeverfde landhuis Westerbeek, dat deels uit zeventiende eeuw stamt. Bijna twee eeuwen later is het pand nog eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid, die overigens ook nog bestaat.
Naast de witte koloniehuizen bouwde de Maatschappij in 1884 in Frederiksoord de eerste tuinbouwschool met de naam Gerard Adriaan van Swieten. Enkele jaren geleden werd deze school gesloten. Er werden eind negentiende eeuw kleine bedrijfjes opgericht en men bouwde twee rustoorden voor de bejaarde inwoners. In Frederiksoord staan tegenwoordig nog een aantal koloniewoningen aan de Majoor van Swietenlaan en de Koningin Wilhelminalaan. Bijzonder is ook Hotel Frederiksoord. De kern van het gebouw is achtttiende-eeuws. Op de rotonde in de Majoor van Swietenlaan staat sinds 2002 een opvallende bronzen wegwijzer.
In museum De Koloniehof in Frederiksoord wordt de herinnering aan de voormalige landbouwkolonies levend gehouden door permanente exposities, een nagebouwde koloniewoning en voorbeeldakkers. Frederiksoord staat ook bekend om zijn grote jaarlijkse bloemencorso Floralia.
Colofon
Bron: Noordboek